Yoga Tanıtım Atölyesi – Yoga Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?
Dün bir yoga tanıtım atölyesi düzenledik. Yogayı biraz daha yakından tanımak isteyenler, yoga ile daha önce hiç tanışmamış olarlarla yogayı konuşmak ve yoganın nasıl bir şey olduğunu tecrübe etmek istedik.
Yaklaşık üç yıldır ders yerdiğim öğrenciler ile hayatında hiç ders yapmamış yoga meraklılarının katıldığı bu atölyede yoganın hareket kısmını, tarihini ve biraz da felsefesini konuştuk. Ben anlatırken öğrencilerin pür dikkat dinlemesi beni oldukça heyecanlandırdı. İki saat konuştuğumda sıkılmalarını, dikkatlerinin dağılmasını beklerken onlar gayet meraklı ve istekli gözlerle takip ettiler atölyeyi.
Günümüz modern dünyasında yoganın fiziki faydalarını gören bir çok insan sadece orada takılı kalıp yoganın derinliklere inmekte zorlanabiliyor ya da bunu tercih etmiyor. Karşısında bu bilgileri aktarmak isteyen birileri ile karşılaşınca da dikkati dağılıyor, konudan uzaklaşıyor.
Dün ise bunun tam tersi oldu. Ders sonunda sorular sordular. Uzun zamandır yaptıkları yoganın tarihini dinlemek ve köklerine inmek onlarda farklı duygular hissettirmiş, bunları paylaştılar.
Bu eğitimde biraz daha kısa, başlıklar halinde bahsettik yoganın tarihsel yolculuğundan. Ve yoganın herkes için farklı bir deneyim olduğunu, herkesin hikayesinin birbirinden çok farklı olabileceğini konuştuk. Yoga stillerinin nereden nereye geldiğini, yogada sürekli sözü edilen tanımların ne olduğunu, yoga üstadlarını, yamaları, niyamaları, yoganın bilimsel – spiritüel tarafını anlattık.
Karşılıklı öğrendik ve paylaştık.
Zamanında bir hocam “ders verdiğin zaman asıl alman gereken dersleri almaya başlıyorsun” demişti. Ve bu hep böyle oldu. Bundan kaçmak neredeyse imkansız.
Ders vermeye başladığımdan beri (yüzme -yoga) öğrencilerimden o kadar çok şey öğrendim ki. Bazen bu kendi hocandan öğrendiğinden çok daha fazlası olabiliyor. Eğer hazırsan ve istekliysen almaya dersler birbiri ardına geliyor. Öğrencilerim bana kendimi tanımam yolunda ayna oluyor.
Yogada en sevdiğim şeylerden biri de öğretmen ve öğrencinin dersin sonunda birbirlerini selamlaması. Bana öyle geliyor ki her iki taraf ta aldığı ve verdiği şeyler için şükran dolu. Ve bunun için birbirine teşekkür ediyor.
Bu atölyede beni en çok etkileyen şeylerden biri de organizasyonu düzenleyen ve atölye boyunca bana asistanlık yapan bir öğrencimin yoga yolunda nasıl ilerlediğine şahit olmaktı. O bütün bunlardan habersiz atölyeyi organize etmeye çalışırken ben de kendi kabuğuma çekilmiş onu izliyordum. Bazen kendimi bulduğum, bazen duygulandığım, bazen de umutlandığım anlara sebep oluyordu ama onun bundan haberi yoktu.
Olaylar etrafımızda akıp giderken bir adım dışarı çıkıp izlemek çok iyi gelebiliyor.
Ben de öyle yaptım. Ve bu atölye sayesinde bir kez daha şükretttim hayatın karşıma çıkardıklarına, bunları görebildiğime, ve bu yolda benimle birlikte yürüyen insanlara.
Sevgiler
Saadet